Chocolade maakt je gelukkig, hoor je vaak om je heen! En ik zal je vandaag vertellen, dat is ook echt zo. Ik heb het dan wél over de onbewerkte pure chocola van 85% óf hoger met al zijn goede voedingstoffen nog intact.
Eind 2021 kwam er namelijk een onderzoek uit over pure chocolade en het effect op je humeur en de gezondheid van je darmen. Misschien is het nieuw voor je, maar je darmen en hersenen communiceren continu met elkaar, dit wordt de hersen-darm-as genoemd.
In het onderzoek werden 48 mannen en vrouwen tussen de 20-30 jaar onderzocht. Dit werd gedaan aan de hand van een randomised controlled trial. Dit is een gecontroleerd experiment waarbij willekeurige proefpersonen over verschillende groepen werden verdeeld met elk een verschillende behandeling om zo het effect van het product (in dit geval pure chocola) te achterhalen.
In dit onderzoek werden de deelnemers in 3 groepen verdeeld. Er was een controlegroep die géén chocolade kreeg, een groep die 10 gram 70% pure chocolade (250 gram polyfenolen*) kreeg en een groep die 10 gram 85% pure chocolade kreeg (400 gram polyfenolen*). Om te onderzoeken of de consumptie van pure chocolade invloed had op het humeur in het dagelijks leven werd er naar hun stemming gevraagd voor en na het onderzoek. Wat we uit de resultaten kunnen concluderen is dat de groep die 3 weken lang 85% pure chocolade hadden gegeten een positieve verbetering in hun negatieve emotionele status hadden. Bij de deelnemers die géén of 70% pure chocolade consumeerden werd er geen effect gezien.
Wat ook werd ondervonden is dat de darmbacteriën op een positieve wijze bij de groep van 85% pure chocolade veranderde. Deze deelnemers kregen een grotere diversiteit aan darmbacteriën. En wauw, de bacterie die wordt geassocieerd met een positieve stemming (de bacetri Blauria obeum) nam toe! Niet zo’n gek idee dus dat deze deelnemers een positievere stemming hadden gekregen in het dagelijks leven.
Deze studie laat dus zien dat het consumeren van pure chocolade vanaf 85% negatieve stemming verminderd maar dat er geen effect te zien is bij 70% pure chocolade of minder. Dit kan liggen aan de dosis polyfenolen die in cacao te vinden zijn, deze zijn belangrijk voor de positieve stemming.
We kunnen dus concluderen dat een dagelijkse consumptie van onbewerkte pure chocolade de diversiteit van je darmbacteriën dus positief beïnvloed en je psychologische gezondheid verbeteren via de hersen-darm-as.
Er zijn nog veel meer positieve effecten en eigenschappen van onbewerkte pure chocolade te benoemen die je gezondheid, brein, lichaam en geest positief beïnvloeden. Stay tuned, stay loved!
*
Polyfenolen maken deel uit van een grote groep natuurlijke stoffen die we tegenkomen in planten. Ze staan bekend als antioxidanten. Antioxidanten binden de strijd aan met vrije radicalen. Vrije radicalen zijn stoffen die van buitenaf worden aangemaakt. Ze kunnen echter ook door het lichaam zelf worden geproduceerd. Deze vrije radicalen brengen schade toe aan het celweefsel. Daarnaast bevorderen ze veroudering van de cellen en kunnen ze schade aan het DNA toebrengen. Polyfenolen worden meestal onderverdeeld in subgroepen. Dit zijn lignanen, cumarinen, stilbenen, flavonoïden, neoflavonoïden, isoflavonoïden, chinonen, hydrolyseerbare en gecondenseerde tannines.
BRON: