Hart- en vaatziekten zijn wereldwijd de meest voorkomende doodsoorzaak, maar met voeding en leefstijl kun jij daar veel preventie in bieden. Met consumptie van 100% pure cacao in het bijzonder. Het is namelijk in verband gebracht met een verminderd risico op hart- en vaatziekten.
Cacaobonen zijn namelijk de rijkste polyfenolbronnen ter wereld, polyfenolen zijn een groep antioxidanten die je uit plantaardige voeding haalt. Antioxidanten vangen als het ware agressieve stoffen in het lichaam, die voor schade aan weefsels en cellen kunnen zorgen.
Uit verschillende epidemiologische onderzoeken komt een sterk verband tussen dagelijkse cacao inname van favanolrijke* cacao op de bloeddrukverlaging, ontstekingsremmende eigenschappen, verbetering van de bloedvaten, vermindering van overtollige bloedplaatjes en verbetering van het glucose- en lipidenmetabolisme.
Deze positieve effecten zijn gevonden bij gezonde proefpersonen maar ook bij patiënten met risicofactoren (hypertensie, diabetes en roken) of vastgestelde hart- en vaatziekten.
Ook is aangetoond dat cacao consumptie de laag cellen aan de binnen kant van onze bloedvaten verbetert bij patiënten en gezonde personen. Het eten of drinken van een gematigde hoeveelheid flavanolrijke cacao in de dagelijkse voeding kan dus veel belovend zijn om de hart en vaten te verbeteren.
Commerciële chocolade
Hoewel flavanolen waarschijnlijk verantwoordelijk zijn voor de gunstige effecten van cacao, gaan ze verloren tijdens het conventionele productieproces van chocolade doordat het tijdens de verwerking hoog geroosterd en gealkaliseerd wordt om de kleur van de cacao te wijzigen en het een mildere smaak te geven. Dit proces zorgt wel voor 60% afname flavanolen van commerciële chocolade!
Waarom ceremonial cacao?
Bij de oogst van ceremonial cacao worden cacaobonen gefermenteerd door de microbiotica uit de omgeving. Dit proces creëert smaakvoorlopers en bijzondere stoffen die in de cacao komen die zich verder ontwikkelen. De ceremonial cacao van Cacaowonder wordt zo min mogelijk bewerkt, niet verhit en geroosterd, waardoor alle mooie voedingstoffen en flavanolen uit de boon intact blijven.
Bij mensen neemt de concentratie van flavanol na inname (afhankelijk van de hoeveelheid) toe en bereikt zijn piek meestal 2-3 uur na de inname van cacao. Flavanolen zijn 8 uur na consumptie nog steeds detecteerbaar in het plasma. Cacao is ook rijk aan theobromine, en mineralen zoals kalium en magnesium.
* Cacao heeft een hoog gehalte aan flavanolen, dit zijn antioxidanten die van nature in plantaardige voedingsmiddelen voorkomen. Flavanolen kunnen helpen de bloedvaten te ontspannen en de bloedstroom te verbeteren, waardoor de bloeddruk daalt. Ook hebben flavonoïden een gunstige invloed op de huid, omdat ze beschermen tegen vrije radicalen en goed zijn voor het bindweefsel.