top of page
chocolademelk

Wat is ceremoniële cacao?

              Theobroma Cacao 

100% pure cacao, oftewel: Theobroma cacao gaat ver terug in de geschiedenis. Meer dan 4000 jaar geleden werdt deze goddelijke drank gedronken door de inheemse volkoren uit meso-Amerika. De Latijnse naam voor de cacaoboom is Theobroma wat voedsel van de goden betekend. Theo=god en Broma= voedsel. 

Cacaobonen behoren tot de schatten die de natuur ons heeft geschonken en vandaag nog het voorwerp zijn van wetenschappelijk onderzoek. hun geneeskracht en uitzonderlijke voedingswaarde zijn meer dan ooit actueel. 
 

Hoe wordt ceremoniële cacao gemaakt?

cacaobibs

 Het verschil tussen gewone cacao en cacao van ceremoniële kwaliteit is de manier waarop het is verwerkt en bereid. Bij ceremoniële cacao wordt de verwerking zo minimaal en puur mogelijk gehouden. Vers geoogste bonen worden gefermenteerd en vervolgens gedroogd, maar bij ons nooit geroosterd. 

 

De schillen worden van de gedroogde bonen verwijderd, zodat er gebroken cacaobonen achterblijven. Deze punten worden vervolgens vermalen tot een dikke pasta. De pasta wordt gevormd en afgekoeld tot stevige blokken, waarna deze klaar is om te worden gebruikt als ceremoniële cacao. Zo'n blok lijkt op 100% chocolade zonder toegevoegde suikers, maar is eenvoudig gemaakt, zonder concheren of tempereren. 

 

De belangrijkste bedoeling is om de cacao in zijn meest natuurlijke staat te laten, met behoud van alle waardevolle voedingsstoffen en energieën die cacao kan bieden, zonder dat er iets wordt toegevoegd of verwijderd.

Waarom Cacaowonder?

Onze bonen komen van een biodynamische plantage uit Bali. Zodra de bonen in de UBUD RAW fabriek in Bali  zijn afgeleverd, drogen we ze, verwijderen de schil en malen ze bij minimale temperaturen, om de voedings- en biochemische integriteit van de bonen te behouden. Elke fase van het proces wordt met liefde en intentie uitgevoerd om de meest heerlijke en medicinaal krachtige rauwe cacao van ceremoniële kwaliteit te creëren die er kan worden ervaren. 

 

Wij geloven dat onze ceremoniële cacao een van 's werelds beste kwaliteit cacao's van ceremoniële kwaliteit is die er bestaat. Het is gemaakt om persoonlijke groei, spirituele verkenning,  gezondheid, energie, ontspanning, diepe inspiratie en verbinding met jezelf te verhogen, volgens ieders eigen overtuigingen en praktijken.

superfood Bali, Ubud
cacaobonen

The divine drink wich build up resistrance and fights fatigue. A cup of this precious drink permits a man to walk for a whole day without food.

Hernan cortes (1485-1547).

Voordelen van ceremoniële cacao

100% pure Cacao bevat heel veel voedingsstoffen en geeft veel voeding aan je lichaam. Cacao heeft de grootste voedingswaarde per gewicht. Het is het meest complexe soort voedsel samen met misschien een paar soorten paddenstoelen, heeft het ook de hoogste voedingswaarde. Het is lang houdbaar en heel compact.

Rijk aan anti-oxidanten

Ceremoniële Cacao heeft meer dan 40 keer de antioxidanten van bosbessen. Ja, 40 keer! 

 

Vol met gezonde vetten 

Cacao is rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetten, die je lichaam nodig heeft om je hart gezond te houden en het ‘slechte’ cholesterolgehalte te verlagen. Ook helpen de vetten in cacao om voedingsstoffen beter te kunnen opnemen, helpen ze je hormoonhuishouding en je huid!

Stemmingsversterker 

In cacao zitten monoamine oxidase (MAO)-remmers die de afbraak van het gelukshormoon serotonine tegen gaan. De neurotransmitter serotonine speelt een belangrijke rol in het reguleren van emoties en wekt onder andere stress tegen. Cacao bezit bovendien het stofje tryptofaan, dat opnieuw de aanmaak van serotonine en daarnaast ook gelukshormonen dopamine en noradrenaline stimuleert. Het natuurlijke antidepressivum fenylethylamine maakt de gelukzalige werking van cacao compleet.

Geaarde energiebron 

Cacao staat bekend om zijn energie opwekkende eigenschappen. In tegenstelling tot cafeïne is theobromine geen stimulerend middel voor het centrale zenuwstelsel. Het is een cardiovasculair stimulerend middel. Daarom voel je je doorgaans niet gespannen of zenuwachtig.

 

Liefde
Fenylethylamine, oftewel PEA, is een klein molecuul dat voorkomt in sommige algen, schimmels, bacteriën en cacao. Het is een organische verbinding en een lichaamseigen stof die aangemaakt wordt als mensen verliefd zijn. PEA wordt op natuurlijke wijze geproduceerd tijdens de fermentatie van de cacaobonen en is hittegevoelig en wordt alleen vastgehouden in pure, minimaal verwerkte cacao. Pure cacao kan je dus écht een verliefd gevoel geven.

verhoogt de focus en creativiteit 

Theobromine verhoogt de hartslag op een goed manier en verwijd de aderen. Dit zorft voor een snellere bloedsomloop, waardoor voedingsstoffen beter worden opgenomen. Dit zorgt voor energie en mentale focus. Op veel mensen heeft theobromine een prettiger effect dan cafeïne, omdat het een langdurige en rustige energie geeft zonder een dip. een kop cacao Coor vergaderingen, brainstormsessie en concentratie op werk is helemaal geen slechte idee!

 

Verbeter je slaap!

Melatonine, ook wel bekend als het slaaphormoon. Melatonine wordt aangemaakt door serotonine. 


 

Vitaminen en mineralen

Essentiële vitaminen en mineralen zoals magnesium, ijzer, kalium, koper,  zink, calcium, B1, B2, B3, B5, B9 en E

bottom of page