De kracht en voedingswaarde van ceremoniële cacao wordt steeds meer ingezien, waardoor ook steeds meer goedkope, ultra bewerkte cacao op de markt komt. Het is daarom ingewikkeld om nu te zien welke cacao ceremonieel is en welke niet.
Het woord cacao refereert naar de boon dat is geplukt van het fruit van de cacaoboom (theobroma cacao), die groeit in Messo-Amerika, Afrika en Indonesië.
Gezondheidsexperts zijn het er mee eens dat cacao echt een superfood is. Het is een van de meest nutrient dense en complexe voeding. Cacao heeft meer componenten in zich dan elk andere voeding op de planeet: magnesium, antioxidanten, flavonoïden, vitaminen, mineralen en neurotransmitters als fenylmethylamine en anandamide.
Cacao werd in 1600 naar Europa gebracht door de Spaanse conquistadores. Ze vonden de drank te bitter dus deden ze er suiker in. De drank begon erg populair te worden en was alleen bedoeld voor de koninklijke families. Later werd het door industrie gevormd in cacaopoeder, chocolade en werd het langzamerhand betaalbaar voor de burger.
Ik laat je hier het verschil zien tussen de productie van ceremoniële cacao en cacaopoeder.
Zie hier het proces van ceremoniële cacao:
1. Het planten en verzorgen van de cacaoboom wordt met beleid uitgevoerd en je weet precies waar je cacao vandaan komt.
2. Plukken: wanneer de cacaopods rijp zijn kun je ze open maken en de bonen eruit halen om ze te fermenteren.
3. Fermentatie.
4. Wij roosteren onze cacao helemaal niet, maar als ze worden geroosterd gebeurt dit op lage tempratuur om niks van de cacaoboon kapot te maken.
5. Het weg halen van het vlies om de gedroogde cacao boon.
6. De cacaoboon wordt in zijn geheel gemalen.
7. Gieten in een blok.
Cacao poeder:
1. Plukken: wanneer de cacaopods rijp zijn kun je ze open maken en de bonen er uit halen om ze te fermenteren.
2. Fermentatie.
3. De cacaobonen worden geroosterd boven de 120 graden.
4. Het weg halen van het vlies om de gedroogde cacaoboon.
5. Pressing: na het malen wordt de cacao vloeistof verhit en wordt onder druk de cacaoboter gescheiden.
6. Dutching: in Nederland wordt de meeste cacao gealkaliseerd wat we ook wel ‘Dutching’ noemen. De cacao wordt gewassen met een kaliumcarbonaat oplossing, dit neutraliseert het zuur in de cacao tot een pH van 7. Natuurlijke cacao kan van kleur variëren, van lichtbruin tot roodbruin, maar Nederlandse cacao is altijd donkerbruin.
7. Het verfijnen
In een onderzoek , wordt aangegeven aan dat 60% van de van nature aanwezige antioxidanten in cacao wordt vernietigd bij de milde vorm van Dutching en maar liefst 90% bij het zware Dutch proces. Maar omdat cacao van nature zo’n hoge concentratie anti-oxidanten heeft, dat zelfs na reductie van 60% het nog altijd hoog blijft staan op de lijst van producten met een hoog gehalte aan anti-oxidanten.
Ceremoniële cacao en cacaopoeder zijn twee hele andere producten en mogen niet met elkaar verward worden. Er bestaan zeker goede cacaopoeders van hoge kwaliteit op de markt en die zullen zeker ook een stuk duurder zijn. Maar wil je echt de effecten kunnen merken van het magische wat de cacaoboon kan geven, dan raad ik je aan om goede kwaliteit ceremoniële cacao te drinken en cacaopoeder te gebruiken voor heerlijke baksels!
Bronnen: